La societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS) va ser fundada l'any 1959 per un grup de pescadors, liderats per J.Mª Diamant, que van afiliar-se a la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS). La societat tenia com a activitat principal i única en aquell moment, la pesca submarina, mare a la fi de totes les activitats subaquàtiques que es van anar desenvolupant i que la SPAS va acollir.

Així va néixer la secció d'escafandrisme amb el primer curs dels que, més endavant, serien els primers monitors del club: Miquel Gil, Josep Gil, Josep Sabater i Jaume Floriach, i la SPAS va revre el corresponent permís de la Federació Catalana el 25 d'Octubre de 1971.

Natació amb aletes: es participà en el primer Campionat de Catalunya, que va ser guanyat pel nostre esportista Jaume Floriach a la proba reina: 100 m. lliures. El 1968 s'hi va tornar a participar, i els nostres nedadors van aconseguir 4 primers, 3 segons i 2 tercers llocs. Tot i això, aquesta disciplina no va perdurar a la SPAS. El motiu: la falta de piscines on poder entrenar.

Seguint pel camí de l'esport de competició i de l'oci, s'han realitzat cursos de pesca submarina cada any, amb resultats esplèndids, a fi de mantenir sempre la base per fer florir nous valors.

Pel que fa a l'escafandrisme, es realitzen cursos des de 1971, tant de practicants de base com d'instructors, en totes les categories.

En l'apartat de competició hem estat presents en tots els campionats de Catalunya, i hem organitzat cada any una de les proves selectives. Hem participat al Campionat d'Espanya, representant la Federació Catalana en diverses ocasions. Hem sigut convidats i hem participat en diverses ocasions en trofeigs internacionals: Menorca, Vizcaya, Mali-Losing (Croàcia) i a la Copa d'Europa a Àfrica, en la qual Jaume Ferrer va tenir una actuació destacada. A les competicions per a clubs, hem estat presents a totes les edicions, i hem aconseguit dos subcampionats i un Campionat d'Espanya.

Pel que fa al tema organitzatiu, la SPAS fou el primer club de Catalunya a organitzar un Campionat d'Espanya, a Mataró, que va "sentar càtedra", ja que aquesta organització ha sigut fins als nostres dies el mirall on s'han mirat els organitzadors dels campionats que el van seguir.

La SPAS, no podia ser d'una altra forma, començà a mostrar interès per la fotografia submarina, activitat que cada vegada té més adeptes i, pel que fa a nosaltres, ens ha anat bastant bé: hem organitzat campionats amb el millor dels reconeixements, tan per part dels esportistes com de la propia Federació i també hem guanyat competicions. Actualment la SPAS compta amb "foto-subs" de reconeguda categoria, els quals han representat la Federació Catalana amb èxit als Campionats d'Espanya, i a la Federació Espanyola als Campionats del Món.

Quant a l'aspecte social, hem passat de tenir la seu social en un bar, l'entranyable "Bar Europa", a tenir un pis de propietat i, finalment, estar ubicats al Port de Mataró, el nostre anhel, molt abans que es construís el Port de Mataró. I un aspecte fonamental en aquest capítol: l'amistat i el bon ambient dintre del club ens ha permès arribar a ser el primer club de Catalunya d'activitats subaquàtiques en nombre de socis federats desde l'any 1998 fins a l'actualitat.

Miquel Gil